Anvelopele de iarnă obligatorii: inscripţii necesare, amenzi potenţiale şi legi europene


Ce inscripţii trebuie să existe pe flancul pneurilor de iarnă pentru ca ele să nu vă creeze probleme după 1 noiembrie? Automarket vă explică dacă aveţi nevoie de fulgi, creste şi alte "desene" pe anvelopele destinate sezonului rece.


Deşi mai avem mai puţin de trei săptămâni până la intrarea în vigoare a legii privind obligativitatea echipării autovehiculelor cu anvelope corespunzătoare, normele europene, normele mioritice și informațiile fără temei se contrazic. Disensiunile au creat panică în rândul şoferilor, în special în cazul în care mulţi şi-au echipat deja automobilele cu anvelope noi. Automarket a analizat atent legile în vigoare și vă arată ce trebuie să faceți pentru a fi în regulă din punct de vedere legal între 1 noiembrie și 31 martie.


1. CE SUNT ANVELOPELE DE IARNĂ?


Anvelopele de iarnă sunt cauciucuri special construite pentru a oferi o aderenţă adecvată atunci când temperatura de afară a scăzut sub 7 grade sau carosabilul este acoperit cu zăpadă, gheaţă, ori polei. Din punct de vedere juridic, "Legea anvelopelor de iarnă" susține la capitolul 6 că pneurile de iarnă sunt acelea care respectă şi sunt omologate după Directiva 92/23/CE a Consiliului Europei din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora, precum şi montarea lor.  

Conform Directivei Europene 92/23/CE din 31 martie 1992, Consiliul Europei recunoaşte ca anvelope de iarnă pneurile autovehiculelor individualizate cu simbolul M+S, M/S, M-S, M.S., M&S, oricare dintre cele cinci combinaţii fiind acceptată ca atare.

Denumirea de "All season/All seasons" este strict un termen comercial, legea europeană clasificând anvelopele în două categorii: de vară sau de iarnă. Aşadar, dacă o anvelopă numită "all-season" prezintă inscripţiile corespunzătoare, menţionate în Directiva Europeană 92/23/CE din 31.03.1992, aceasta este agreată pentru circulaţia pe timp de iarnă.

2. CE INSCRIPŢII SUNT NECESARE ÎN ROMÂNIA?


După cum ne specifică Directiva Europeană 92/23/CE din 31.03.1992, o anvelopă trebuie să prezinte unul din simbolurile următoare: M+S, M/S, M-S, M.S. sau M&S. Formula M+S este cel mai des utilizată. În unele cazuri, anvelopele de iarnă vor prezenta şi unul sau două desene suplimentare, ce reprezintă un fulg de nea şi un munte stilizat. 

Potrivit definiţiilor din directiva 92/23/CE şi din regulamentele 30 şi 54 EC-ONU, gruparea M+S (şi oricare altă variaţie care include ambele litere) indică foarte clar că anvelopa este pentru zăpadă, acestea fiind singurele elemente necesare în Europa pentru ca anvelopa să fie considerată de iarnă. Fulgul de nea şi piscul stilizat au fost introduse de organismul american în domeniu, UTQG, iar semnificaţia marcajului respectiv este că anvelopa care îl poartă este mai peformantă pe zăpadă şi gheaţă decât o anvelopă ce prezintă doar gruparea M+S.

Simbolul fulgului de nea şi piscul stilizat au fost preluat ulterior de constructorii europeni de pneuri, care şi-au etichetat anvelopele în funcţie de performanţe şi reglementări, pentru a-şi putea comercializa în continuare produsele şi pe piaţa respectivă. Între timp, Comisia Europeană nu a luat în seamă normele UTQG, fulgul de nea şi piscul stilizat nefiind menţionate în reglementările valabile în UE.



Aproape toate anvelopele de iarnă prezintă piscul stilizat şi fulgul de nea lângă inscripţia M+S, dar acest lucru nu este valabil şi pentru anvelopele all-season cu un preţ redus sau mediu. Unele anvelope all-season prezintă doar gruparea M+S, care este suficientă potrivit normelor europene pentru a clasifica o anvelopă potrivită pentru iarnă.  

Astfel, chiar dacă unele voci spun că o pereche de anvelope trebuie să prezinte şi câteva semne distinctive, precum un fulg de nea şi o creastă alpină, pe lângă una dintre formaţiile M+S, M/S, M-S, M&S, legea europeană şi legea din România nu stipulează necesitatea prezenţei fulgului de nea sau a crestei alpine pe o anvelopă all-season pentru a fi pretabilă utilizării pe timp de iarnă. 

În schimb, dacă o anvelopă nu prezintă nici măcar inscripţiile M+S, aceasta nu este potrivită pentru utilizarea în sezonul rece și vă poate aduce neplăceri atât pe șosea, cât și la un eventual control.

3. CÂND TREBUIE SĂ AI ANVELOPE DE IARNĂ?

Conform legii care a intrat în vigoare, automobiliştii trebuie să aibă anvelope de iarnă la circulaţia pe drumurile acoperite cu zăpadă şi/sau polei după data de 1 noiembrie a anului curent până la încheierea sezonului rece. Citită cuvânt cu cuvânt, legea ne obligă să avem anvelope de iarnă pe drumurile acoperite cu zăpadă sau polei, dar logica ne spune că este imposibil să circulaţi doar pe drumuri curate pe timpul iernii. Cei care parcurg un număr mare de kilometri şi distanţe mari în ţară sunt expuşi la situaţii meteo neprevăzute, caz în care trebuie să-şi echipeze maşina cu anvelope de iarnă înainte de termenul prevăzut de lege.

Chiar dacă drumul nu este acoperit de zăpadă sau polei, automobilul trebuie echipat cu anvelope pentru sezonul rece din momentul în care temperatura exterioară scade sub şapte grade Celsius. Mai mult decât atât, condiţiile meteo experimentate în ultimii ani ne-au arătat că vremea se poate schimba destul de rapid, deci nu trebuie să lăsăm schimbarea anvelopelor pe ultimul moment.

4. CARE SUNT AMENZILE ŞI SANCŢIUNILE?

În cazul în care un şofer este prins circulând pe drumurile publice cu un autovehicul echipat cu anvelope necorespunzătoare în perioada 1 noiembrie – 1 martie, acesta va primi o amendă de până la 4.000 de lei, indiferent dacă au provocat sau nu un accident sau un ambuteiaj. În cazul vehiculelor comerciale, lipsa lanţurilor pe axa/axele de tracţiune sau alte echipamente antiderapante certificate duce, de asemenea, la o amendă, chiar dacă vehiculul are anvelope de iarnă. Cea mai gravă parte a sancţiunii vine prin reţinerea certificatului de înmatriculare (talonul), eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie.
Practic, dacă sunteţi prinşi în perioada rece (după 1 noiembrie 2011)  fără anvelope de iarnă, riscaţi să rămâneţi fără talon şi să primiţi o amendă de 4.000 de lei. În plus, dacă provocaţi un accident în urma căruia au fost avariate anumite elemente de infrastructură, sunteţi obligaţi să achitaţi contravaloarea acestora în contul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, respectiv al administratorului drumului, cu titlul de tarif de despăgubire.

5. CERTIFICATUL DE CONFORMITATE

Săptămâna trecută, opinia publică a fost alarmată de o declaraţie a unui reprezentant ARR, care anunţa că toate autovehiculele vor avea nevoie de "certificate de conformitate" pentru anvelopele de iarnă, indiferent de provenienţa acestora. Aşadar, un şofer ar fi trebuit să mergă la service-ul care i-a montat/vândut anvelopele pentru a obţine respectivul document. Cu toate acestea, legea din România nu specifică obligativitatea respectivului certificat şi nici forma acestuia, semn că este vorba de o neînţelegere.


Explicaţia este următoarea: Certificatul de Conformitate al anvelopelor este obligatoriu pentru un producător de pneuri pentru a-i permite acestuia să fabrice şi să vândă anvelope de iarnă. De respectivul certificat are nevoie doar producătorul anvelopelor (n.r. Michelin, Bridgestone, GoodYear, Debica, Pirelli, etc.), nu şi utilizatorul anvelopei. Altfel spus, nu vor exista întrebări de acest tip din partea organelor legii.


În cazul extrem de puțin probabil în care în care dași de un polițist cu exces de zel din cadrul Poliţiei Rutiere care vă solicită un asemenea certificat, menţionaţi că în directiva 92/23/ CEE modificată de directiva 2005/11/CE nu se face nicio referire la existenţa sau obligativitatea a vreunui certificat de conformitate care trebuie să însoţească o anvelopă la vânzare. 

Trebuie să reţineţi şi faptul că gruparea M+S indică foarte clar că anvelopa este pentru zăpadă (are un profil şi o structură special concepute pentru a asigura un comportament mai bun pe zăpada proaspătă, în curs de topire şi pe noroi), iar că acest lucru este stipulat în directiva 92/23/CE şi în regulamentele 30 şi 54 EC-ONU.

sursa: www.automarket.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu