Volkswagen domina topul investitiilor in cercetare si dezvoltare la nivel mondial



Volkswagen Group este compania care investeste cel mai mult in cercetare si dezvoltare la nivel mondial. Clasamentul primelor 2000 de companii din toate domeniile este insa intesat de corporatii auto.


 

Un studiu realizat de Institutul de Studii Tehnologice Prospective din Europa (IPTS) arata ca Grupul Volkswagen a fost in compania care a investit cel mai mult in cercetare si dezvoltare (R&D, Research and Development) in cursul anului 2012. Clasamentul IPTS a luat in calcul cele mai mari 2000 de companii ale lumii, acestea adunand 90% din totalul investitiilor R&D de pe planeta in cursul anului trecut.

Cu 9.5 miliarde de euro investite in cercetare si dezvoltare, Volkswagen Group beneficiaza astfel de cumpararea marcii Porsche pentru a a ocupa confortabil prima pozitie a topului mondial. Compania germana a crescut volumul de investitii in aceasta zona cu 32.1% fata de anul precedent si reuseste sa devina prima corporatie europeana care detine primul loc in acest top din anul 2004 incoace.
Pe locul al doilea in clasamentul constructorilor auto si pe cinci la general se afla Toyota, cu 7.07 miliarde de euro si o crestere de 3.5%. Japonezii sunt urmati de Daimler, constructor care a investit 5.64 miliarde de euro, ocupa pozitia a 11-a la acest capitol intre companiile lumii indiferent de domeniu si care lasa in afara podiumului General Motors (5.56 mld euro, locul 12 la General), compania americana care a terminat anul trecut pe locul al doilea intr-un alt clasament important, cel al vanzarilor auto la nivel mondial.
Pozitiile pe care le ocupa Volkswagen Group si Daimler in clasamentul absolut al companiilor care investesc in cercetare si dezvoltare este definitoriu si pentru zona europeana, acolo unde companiile auto detin cea mai mare proportie a bugetelor topire in zona R&D (38 de miliarde de euro, 25% din total). Printre celelalte companii auto sau conexe care au investit sume importante in zona cercetarii se numara Bosch (4.92 mld euro, locul 14 la General), Honda (4.9 mld euro, locul 16), Ford (4.16 mld euro, locul 23), BMW (3.95 mld euro, locul 27) si Fiat (3.29 mld euro, locul 34).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu